Viikonloppuna vietettiin mamman synttäreitä syksyisellä teemalla. Sunnuntaiaamuna keittiö täyttyi huumaavista kasvisten ja yrttien tuoksuista ja ilmassa oli satokauden juhlan tuntua, kun aloitin syntymäpäivämenun valmistelut. Ajatuksena oli valmistaa kevyt lounas kauden vihanneksista ja oman kasvimaan sadosta. Yrttien raikkaudesta ja kasvisten kevyistä aromeista syntyi mitä ihanampia makupareja.
Alkupalana tarjottuun vihreään salaattiin kokosin muutamaa erilaista salaattilajiketta, rucolaa, viinisuolaheinää, basilikaa ja tomaattia. Maustoin salaatin tilkalla hyvää oliiviöljyä ja punaviinietikkaa, päälle ripottelin hyppysellisen suolaa ja mustapippuria.
Pääruokana tarjolla oli keitetyt perunat
uunissa kypsennetyt punajuuret & sipulit,
kasvispihvit
sekä kermaviilikastike
Kasvispihvit valmistin Pirkan reseptiä parannellen.
6 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 pieni lanttu
500 g keräkaalia suikaloituna
3 pientä sipulia
3 kananmunaa
1,5 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
4 dl juustoraastetta
reilusti yrttejä (oreganoa, basilikaa, timjamia, rakuunaa)
mustapippuria
suolaa
Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja lanttu raasteeksi. Suikaloi kaali ja kuullota pehmeäksi pannulla. Suikaloi ja kuullota sipulit.
Sekoita kulhossa kananmunat, maito ja mausteet. Lisää jauhot sekä juustoraaste koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi kasvikset.
Nostele taikinasta pihvejä uunipellille ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Kermaviilikastikeen ohje on omaa reseptiikkaa jo vuosien takaa.
2 tlk kermaviiliä
n. 150 - 200 g fetajuustoa
1 dl ruohosipulia silputtuna
1,5 dl persiljaa silputtuna
1,5 tl suolaa
3-4 tl valkoviinietikkaa
2-3 tl sokeria
ripaus valkopippuria
Jälkiruokana oli Mascarpone-puolukkapiirakkaa.
Mascarpone-puolukkapiirakka Pirkan reseptiä parannellen
Pohja
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
Täyte
1 tlk mascarpone-juustoa
1 tlk rahkaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 rkl maitoa
1 pussi vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
6 dl puolukoita
Piirakkapohja tehtiin mamman perinteistä reseptiä mukaellen. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää joukkoon kananmuna ja kuivat aineet. Painele piirakkapohja voideltuun vuokaan.
Vatkaa mascarpone-juuston ja kermaviilin joukkoon kananmunat, sokerit, maito ja vaniljakastikejauhe. Lisää seokseen lopuksi puolukat varovasti sekoittaen.
Levitä täyte piirakan päälle. Paista piirakka 175 asteessa noin 55 minuuttia.
Koska puolukka jakaa perheessämme mielipiteitä jyrkästi puolesta ja vastaan, oli puolukka-rajoitteisille jälkiruokavaihtoehtona tarjolla vaniljainen vadelmapiirakka.
Tällä kertaa mentiin hieman kevennetyllä teemalla,
mutta ruoka oli, jälleen kerran, oikein hyvää ja maistuvaa.
Vielä kerran, Onnea Äiti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti