keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Syksyn tunnelmia

Minusta syksy on ihanaa aikaa. Ihminen on silloin energinen ja lupaa itselleen jatkaa aloittamaansa kuntoiluharrastusta läpi kylmän ja pimeän talven. Syksyssä on paljon ihania asioita, kuten kostealta tuoksuva sienimetsä ruskan väreineen, muhkeat neulepaidat, joihin saa kesähepeneiden jälkeen kääriytyä, pimenevät illat ja kynttilöiden tuike, takkatuli ja sen ääressä nautittu kuuma kaakao.
 
Halusin kotipihallekin syksyisiä värejä. Tein mökin kuistille vanhoihin peltisankoihin pieniä istutuksia kanervasta, hopealangasta ja havuista.



 

 

Vanhat, huterat tikapuut toimittavat kukka- ja lyhtytelineen virkaa.
Löysin vahingossa Jyskin alesta samoja lyhtyjä, joita hankin vuosi sitten kuistille. Peltisankoon istutin säänkestäviä callunoita sekä sammalta, jonka seassa kasvaa puolukan varpuja. 



Toiseen peltisankoon istutin kuusen ja männyn taimia, jotka rehottivat kompostin takana.

 
 
Olen työllä ja vaivalla saanut kasvatettua lyhtykoisoja, jotka nyt loistavat kirkkaina oranssin eri sävyissä. Niiden turvaksi askartelin vanhoista heinäseipäistä "aurausviitat", ettei penkki vahingossa lähde lumen tullen lumiauran matkaan. Heinäseipäät ovat kauniit lyhtyjen telineinä.
 




Syksyinen teema jatkui myös lautasella, kun tein pikapastan oman kasvimaan antimista. Mietinkin, että mihin sitä miniporkkanat ja loput tomaatit käyttäisi, ja sain tällaisen idean.
 

 
Tässäpä vielä pikapastan resepti. Nimetään tämä nyt teeman mukaisesti Pasta autunnoksi
 
n. 3-4 dl pieniä porkkanoita
1 punasipuli
1/2 l tomaatteja
pieni kesäkurpitsa
100 g tomaattipyreetä
1/4 tl mustapippuria
1-2 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
n. 5 rkl sokeria
1 ruukku basilikaa
maun mukaan muita yrttejä (oreganoa, timjamia, persiljaa, rakuunaa tms)
 
Pese porkkanat ja tarvittaessa suikaloi pieneksi. Kuullota porkkanat öljyssä. Lisää paloiteltu sipuli ja kuullota. Lisää pannulle tomaatit, paloiteltu kesäkurpitsa, tomaattipyree, vettä, kasvisliemikuutiot ja sokeri. Anna hautua kypsäksi noin 15 minuuttia. Lisää yrtit ja maun mukaan suolaa. Tomaatin makua voi tarvittaessa pehmentää ripauksella sokeria.
Anna makujen tasaantua pastan kiehumisen ajan.
Kokoa lautasille mukavat annokset pastaa ja kastiketta, raasta päälle reilusti hyvää parmesan juustoa ja pyöräytä myllystä ripaus mustapippuria päälle.
 
Buon appetito!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti