sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Testipenkissä suklaafondant


Eräässä maineikkaassa tamperelaisessa ravintolassa suklaafondantia tilanneena ja karvaan pettymyksen kokeneena on kyseisen herkun tekeminen ollut testattavien listalla. Mietin, että mikä ihme siinä on muka niin vaikeeta?! Luulisi, että ammattikokeille on itsestään selvää, että kakkuja ei paisteta liian pitkään, mikäli keskustan halutaan jäävän valuvaksi. Reseptejä löytyy Googlen haulla pilvin pimein. Kahteen annokseen sovelsin seuraavaa kaavaa:

75 g hyvää tummaa suklaata
50 g voita
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
n. 0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Voitele kahvikupit tai muut paiston kestävät astiat voilla ja jauhota tummalla kaakaojauheella. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa, anna jäähtyä. Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi, sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi jäähtynyt suklaa-rasvaseos. Paista 200 asteessa, uunin tehoista riippuen 10-12 minuuttia. Minulla on vanha ja tehokas uuni (tuon valmistamisen vuosikymmenellä ei ole turhaa mietitty sähkönkulutusta tai muuta ekopiiperrystä) ja paistoajat ovat yleensä ohjeessa mainittua lyhyempiä. Kokeilin fondantiin 10 minuutin paistoaikaa, mikä antoi lopputuotteelle hyvän koostumuksen. Olisi voinut pitää vielä minuutin pitempäänkin.

Testiannokset tarjoiltiin mascarpone-jäätelön kera. Kuvaa näistä herkuista ei valitettavasti ole. Fondantit olivat kovaa matkaa arvovaltaisen raadin suihin, ennen kuin edes muistin Nikonin olemassaolon. Allekirjoittaneen lisäksi raadin jäseninä toimivat Viisas Nainen, sen Mies sekä ystävämme Aada. Äänin 4/4 yksimielisesti totesimme, että sairaan hyvää. Tai kuten mieshenkilö sanoi, että jälkiruoka on silloin hyvää, kun se on jo syöty, ennen kuin on edes kerennyt kahvia maistaa.

Viisaan Naisen havainto oli Valion nokkela vinkki: "suklaafondantit tarjotaan yleensä jälkiruokana". Mikäpä estää tekemästä näitä esimerkiksi iltaruuaksi? Aika täyttävää tavaraa ja lisävitamiinithan voi kerätä vaikka marjoilla maustetusta jäätelöstä, eikö? Sama kai se on mistä ne päivän kalorit kerää, kunhan se eväs vaan on hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti