Syksyn satoa
Viikonloppuna ehdin pitkästä aikaa leipomaan. Kävin hakemassa mamma-marketin puutarhasta pussillisen omenoita ja kaivoin arkistoista esille ikivanhan, joskus vuosikausia sitten perunajauhopaketin kyljessä olleen omenapiirakan reseptin. Täytteeseen lisäsin tuhdin vaniljaisen kerroksen ja päällä olevaa omenahilloketta terästin lorauksella konjakkia. Nam, nam. Hyvää tuli! Pellillisen omenapiirakkaa saa tuplaamalla resptin.
Omenapiirakka
200 g margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaniljakreemi:
2 kananmunaa
1 tlk maitorahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 pussi vaniljakastikejauhetta
Pinnalle:
4-5 isoa omenaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 rkl vettä
kanelia
vaniljasokeria
loraus konjakkia
Leikkaa kuoritut omenat kuutioiksi ja kiehauta ne sokerilla maustetussa vedessä puolipehmeiksi. Suurusta perunajauho-vesiseoksella, lisää kaneli, vaniljasokeri ja konjakkia maun mukaan. Anna jäähtyä.
Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinapohjaan siivilän läpi. (Jos jaksaa käydä kikkailemaan, niin tässä vaiheessa voi ottaa kolmanneksen taikinasta erikseen koristepursotusta varten.) Tasoittele taikina vuoan pohjalle.
Sekoita vaniljakreemin ainekset keskenään ja lisää torttupohjalle.
Levitä omenaseos vaniljakreemin päälle.
(Jos taikinan kanssa on ryhtynyt kikkailemaan, voi taikinasta pursottaa koristeraidat piirakan päälle.)
Paista piirakkaa 200 asteessa noin puoli tuntia.
Mamman kanssa vietettiin aurinkoista sunnuntaipäivää puolukoiden parissa. Meilläpäin metsät on niin punaisenaan puolukoita, että metsässä kävellessä ei oikein tiedä minne jalkansa asettelisi, ettei tallaisi hyviä marjoja. Aivan kotipihalta kerättiin 20 litraa pulleita punaisia puolukoita, näilläpä sitä passaa herkutella ensi talvena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti